Usposabljanje za uporabo prosto dostopnega programa Freeplane

V okviru projekta Na-prostem.si, katerega namen je spodbuditi digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečati vključenost njihovih uporabnikov v informacijsko družbo, smo izvedli usposabljanje za uporabo prosto dostopnega programa Freeplane. Program je uporaben za izdelavo miselnih vzorcev za potrebe pri delu v pisarni ali doma. Tokratno usposabljanje je potekalo na Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec.

Odprtokodni program Freeplane je uporaben za viharjenje možganov, pripravo povzetkov in pregledno strukturiranje različnih informacij. Koristen je za delo v nevladnih organizacijah kot npr. pri razvoju projektnih idej, mapiranju deležnikov/procesov in urejanju kompleksnih vsebin. Udeleženke_ci usposabljanja spoznajo osnove organizacije idej in vsebin v miselne vzorce ter s pomočjo računalniškega programa po korakih ustvarijo in oblikujejo svoj miselni vzorec.

V uvodnem delu usposabljanja za Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec, so članice in člani delili svoje izkušnje z uporabo miselnih vzorcev ter spoznali cilje in aktivnosti projekta Na-prostem.si. Sledila je predstavitev razlik med odprtokodnimi in zaprtokodnimi računalniškimi programi oz. spletnimi storitvami ter prednosti uporabe slednjih.

Osrednji del delavnice je bil namenjen skupnemu ustvarjanju miselnega vzorca s pomočjo prosto dostopnega programa Freeplane. Udeleženke in udeleženci so najprej spoznali osnovne ukaze v uporabniškem meniju in hitre gumbe ter uporabniške možnosti v orodnih vrsticah. Sledile so osnove ustvarjanja strukture miselnega vzorca na primeru izdelave posameznikove socialne mreže. Udeleženke in udeleženci delavnice so postavili osnovne gradnike miselnega vzorca oz. vozlišča, dodali podrejena vozlišča na nižjih nivojih ter se naučili premikanja in prikazovanja miselnega vzorca. Nato so preizkusili osnovne možnosti oblikovanja besedil v miselnih vzorcih (poravnava, velikost, pisave in barve) ter napredne možnosti vstavljanja različnih vizualnih elementov in dodatnih vsebin (simboli, znaki, oblaki, slike, spletne povezave in opisi).

Na koncu usposabljanja so spoznali še možnosti shranjevanja, izvoza in tiskanja miselnih vzorcev ter pomoč uporabnikom. V zaključnem delu delavnice so udeleženke in udeleženci obiskali digitalno storitev Na-prostem in preizkusili različne uporabniške možnosti (kviz, primerjalnik programov in storitev, video vodiče, spletni forum in spletno knjigo o računalništvu).

Udeleženci delavnice so prejeli tiskana navodila za uporabo osnovnih funkcij programa Freeplane za izdelavo miselnih vzorcev, 3D tiskane obeske s pingvinom Tux-om in 6 USB ključkov z nameščenimi odprtokodnimi operacijskimi sistemi.

Udeleženci so se prvič srečali s programom Freeplane in niso imeli težav z ustvarjanjem miselnega vzorca. Odziv udeležencev po usposabljanju je bil zato zelo pozitiven. Želijo si tudi ponovitve delavnice, ki bi se osredotočila na oblikovanje družinskega rodovnika s pomočjo miselnega vzorca.

Posamezni ukazi v menijski vrstici programa še niso prevedeni v slovenski jezik, zato je mentor usposabljanja na spletnem forumu Na-prostem.si postavil vprašanje, na kakšen način se lahko uredijo slovenski prevodi.

Mentor usposabljanja mag. Simon Delakorda.

Naslovna fotografija: Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec.