Naslovnica Izjava za javnost v zvezi z razveljavitvijo razpisa za krepitev aktivnega državljanstva

Izjava za javnost: Razveljavitev razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju

V torek, 16. 1. 2024, je Ministrstvo za javno upravo RS (v nadaljevanju ministrstvo) v Uradnem listu Republike Slovenije objavilo sklep o razveljavitvi razpisa za krepitev državljanskih pravic. Namesto da bi ministrstvo z izbranimi prijavitelji, ki so že avgusta lani prejeli sklepe o izbiri, sklenilo pogodbe o izvajanju projektov, se je odločilo za razveljavitev celotnega razpisa, čeprav revizija morebitnih napak in nezakonitega delovanja funkcionarjev in javnih uslužbencev še ni končana. V zvezi s tem smo danes ministru za javno upravo poslali poziv za srečanje.

Razveljavitev razpisa sporoča, da podpora aktivnemu državljanstvu in spodbujanje sodelovanja v demokratičnih procesih ni več zaveza te vlade. Vse škodljive posledice spornega delovanja oblasti se s tem prelaga na nevladne organizacije, ki pri nepravilnostih niso sodelovale, zanje niso vedele in nanje niso mogle vplivati. Medtem je ministrica, odgovorna za izvedbo razpisa, pred nekaj dnevi nastopila novo, ekscesno plačano službo v državnem podjetju. Hkrati razveljavitev razpisa spremljamo v času, ko drugo ministrstvo brez ustreznih cenitev sklepa milijonske posle in kupnine plačuje naslednji dan po podpisu pogodbe, organizacije, ki smo bile izbrane na javnem razpisu, pa kljub številnim pozivom na sklenitev pogodb brez odgovorov in pojasnil čakamo že od avgusta lani.

Takšno ravnanje vlade in ministrstva je v nasprotju z njihovimi zavezami demokraciji in spodbujanju delovanja neodvisne in kritične civilne družbe. Koalicija je v koalicijski pogodbi zapisala:

»Skupaj s civilno družbo bomo uvedli sistem ozaveščanja in usposabljanja prebivalstva o pravu in državljanskih pravicah, krepitvi družbene zavesti skozi razumevanje razmerja med pravicami in obveznostmi, tako da se ljudje lahko zoperstavijo poskusom vzpostavljanja avtokracije.«

Od zapisanega je ostalo le avtokratično odločanje o usodi tega razpisa. Odločitev o njegovi razveljavitvi nima pravne podlage in je zato nezakonita, posega v že pridobljene pravice in ustvarja nepopravljivo škodo nevladnemu sektorju, saj ustvarja občutek, da smo nevladne organizacije odgovorne za vse, kar je pri razpisu šlo narobe. Takšno ravnanje ministrstva pa predstavlja tudi izjemno nevaren precedens, saj odpira pot, da se razpisi, katerih rezultati ne bodo po volji oblasti, enostavno prekličejo.

Evropska komisija opozarja države članice v svojem zadnjem priporočilu o spodbujanju udejstvovanja in učinkovite udeležbe državljanov in organizacij civilne družbe v procesih oblikovanja javnih politik, da je treba spodbujati vključujoče in učinkovito sodelovanje javnih organov z državljani, organizacijami civilne družbe in zagovorniki človekovih pravic pri njihovih procesih oblikovanja javnih politik. Države članice morajo ustvariti in vzdrževati spodbudno okolje za organizacije civilne družbe in zagovornike človekovih pravic, da bi okrepile njihovo učinkovito udejstvovanje in zagotovile, da lahko dejavno sodelujejo v procesih oblikovanja javnih politik ter tako igrajo ključno vlogo v demokratičnih procesih.

Razočarani smo nad odločitvijo ministra za javno upravo, ki je izjemno škodljiva za sektor in pomeni oteženo delovanje organizacij na področju demokracije in državljanskih pravic. V naslednjih dneh bomo skupaj z odvetniki preverili vsa razpoložljiva pravna sredstva in jih ustrezno uporabili za zavarovanje poslanstva nevladnega sektorja v Sloveniji ter za sankcioniranje zlorab nosilcev oblasti, o čemer bomo tudi obveščali javnost.


Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Maja Cimerman, koordinatorka

Društvo Parada ponosa, Simona Muršec, predsednica

Delavska svetovalnica, Goran Lukić, predsednik

LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, Marjana Hönigsfeld Adamič, namestnica direktorja

Mariborska kolesarska mreža, Žiga Ozvaldič, predsednik

Medobčinsko društvo invalidov Ptuj, Zdenka Ornik, predsednica

Permakulturni inštitut Maribor, Matej Kline, direktor

PIC – Pravni center z varstvo človekovih pravic in okolja, Katarina Bervar Sternad, direktorica

Socialna akademija, Matej Cepin, direktor

Študentska svetovalnica, Klemen Peran, direktor

Zavod Uvid, Marija Zupanec, direktorica

Zveza društev Mladinski center Idrija, Jerca Korče, predsednica

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Darja Groznik, predsednica

Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor sodelujemo, Urška Breznik, direktorica

Zavod za svetovanje in organizacijo KONC, socialno podjetje, Janko Pešl

Zavod Inštitut za elektronsko participacijo, mag. Simon Delakorda, direktor