Inštitut za elektronsko participacijo vas lepo vabi na brezplačno poldnevno video konferenco z naslovom “10 let e-participacije v Evropski uniji“, ki bo potekala 23. septembra 2014 od 10. ure dalje v živo iz Studia 12 na spletni povezavi https://www.inepa.si/e-participacija-evropa/video-konferenca/.


V zadnjem desetletju se je Evropska unija uveljavila kot ena izmed vodilnih političnih skupnosti pri uporabi interneta za udeležbo v postopkih upravljanja in vladanja (e-participacija). Na ravni držav članic in evropskih institucij smo priča razvoju različnih oblik digitalnega dostopa do informacij, spletnih posvetovanj pri oblikovanju zakonodaje in politik, internetnih peticij in celo elektronskih volitev. Ne glede na to pa zaupanje prebivalcev v politične institucije ostaja še naprej nizko, prisotno je tudi prepričanje, da njihov glas ne šteje.

Namen konference je predstaviti stanje na področju uporabe interneta za spodbujanje demokratične udeležbe v Sloveniji in Evropski uniji, izpostaviti dobre prakse na ravni odločevalskih institucij in civilne družbe, opozoriti na ovire ter poiskati razloge in rešitve za razkorak med tehnološkimi zmožnostmi in demokratičnimi učinki. Vsebina bo umeščena v kontekst razprav o prihodnosti Evrope in vključevanja mladih. Cilj konference je oblikovati priporočila glede uporabe uporabe interneta pri krepitvi demokratičnega življenja v EU.


Izhodiščna diskusijska prispevka za razpravna panela bosta prek video intervjujev podala dr. Andy Williamson, ustanovitelj Democratise in mednarodno priznani strokovnjak za digitalno demokracijo, ter Matej Špehar, vodja digitalne agencije to do – communicate online ter strokovnjak za družbena omrežja.

Na konferenci bodo v dveh razpravnih panelih sodelovali:

Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

izr. prof. dr. Jaroslav Berce, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani

dr. Polona Pičman Štefančič, direktorica Raziskovalnega centra družbe Rea IT.

Alois Paulin, Viena University of Technology

Tea Jarc, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

– Kaja Cunk, vodja programa Aktivno državljanstvo v Kulturno izobraževalnem društvu PiNA

– predstavnik/ca Zavoda Ypsilon


Sodelovanje udeležencev v diskusijah z vprašanji, mnenji in predlogi bo omogočeno prek moderirane spletne klepetalnice in aplikacije LiveNetLife.

Video konferenca bo poteka v okviru projekta “Z e-participacijo do vključujoče Evrope”, katerega cilj je informirati, ozavestiti in aktivirati prebivalce Slovenije za uporabo interneta kot orodja vključevanja in opolnomočenja v demokratičnem življenju Evropske unije. Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade za komuniciranje in ne predstavlja uradnih stališč Vlade Republike Slovenije.

Prijave na konferenco zbiramo prek spletnega obrazca.

Program konference je dostopen na tej spletni povezavi.

 

Vabilo na video konferenco “10 let e-participacije v EU”
Označena na:                                                                 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja