Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Poročilo o delu Zavoda INePA v letu 2015

  • PDF

Inštitut za elektronsko participacijo je v letu 2015 nadaljeval z uresničevanjem strateških usmeritev na področjih raziskovanja demokratičnih tveganj informacijske družbe, mreženja nevladnih organizacij, vključevanja v evropske projekte e-participacije ter sodelovanja z gospodarstvom in akademsko sfero.

Na raziskovalnem področju je inštitut izvedel analizo stanja nevladnih organizacij na področju informacijske družbe (projekt NVO-VID) in analizo aktivnega državljanstva v EU (projekt DOCPIE). V okviru koordinacije vsebinske mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo je inštitut sodeloval pri dopolnitvah zakona o Elektronskih komunikacijah, pregledu spletne storitve Edemokracija na državnem portalu E-uprava ter vzpostavljanju civilnega dialoga z Direktoratom za informacijsko družbo in Direktoratom za informatiko. Prav tako je v okviru mreže izvajal delavnice in mentoriranje nevladnih organizacij na področju uporabe interneta za demokratično participacijo ter organiziral Dneve vključujoče informacijske družbe 2015 s tremi okroglimi mizami, dvanajstimi predavanji in tiskovno konferenco ob Svetovnem dnevu informacijske družbe.

Na področju vključevanja v evropske projekte e-participacije je inštitut vzpostavil sodelovanje z mrežama European Citizen Action Service (ECAS) in Telecentre Europe. Na povabilo slednje je sodeloval s predavanjem na konferenci o e-participaciji v Evropskem parlamentu. Prav tako je vabljenim predavanjem sodeloval na 3. regionalnem forumu o upravljanju interneta v Bakuju.

Pri povezovanju z gospodarstvom je inštitut začel sodelovanje s podjetjem Smartis d.o.o na področju pametne participacije in pametnih mest ter se vključil v pobudo E-demokracija na Fakulteti za družbene vede. Inštitut je aktivno sodeloval tudi v procesih priprave Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva ter Strategije razvoja javne uprave 2015-2020.

mag. Simon Delakorda, direktor

Projekti

Smart eDemocracy Against Fake News


Mreza-NVO-VID-tehnologije


Pametni glas NVOPametni glas NVO


European Citizens Crowdsourcing


Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Inštitut INePA Novice Poročilo o delu Zavoda INePA v letu 2015
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS