Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Začetek spletnega podpisovanja evropske državljanske pobude za Univerzalni temeljni dohodek

  • PDF

PbP immigration individual position small

Lepo vabljeni, da prek sistema Evropske komisije za spletno zbiranje podpore https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?lang=sl oddate podpis za evropsko državljansko pobudo z naslovom Univerzalni temeljni dohodek (UTD) – Raziskovanje možnosti in pogojev emancipatorne socialne države. Zbiranje podpisov bo potekalo do 14. januarja 2014, v Sloveniji jih je potrebno zbrati najmanj šest tisoč.

Pobuda poziva Komisijo Evropske unije, da spodbudi sodelovanje med državami članicami pri raziskovanja možnosti Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) z namenom izboljšanja obstoječih sistemov socialne varnosti. V ta namen bi morala EU spodbujati pilotne študije in raziskovanje različnih modelov UTD. Dolgoročni cilj pobude je s pomočjo uvedbe Univerzalnega temeljnega dohodka vsaki osebi v EU brezpogojno zagotoviti pravico do zadovoljitve materialnih potreb na človeka dostojnem nivoju, kot je to zapisano v pogodbah EU, in vse opolnomočiti za vključenost v družbo.

Evropska državljanska pobuda je poziv Evropski komisiji, naj predlaga zakonodajo na področju politike, ki je v pristojnosti EU. Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih od 27 držav članic. V vsaki od teh sedmih držav članic je treba zbrati vsaj najmanjše potrebno število podpisov.

Postopek spletne oddaje podpisa podpore v treh enostavnih korakih (kliknite na sliko za prikaz v večji resoluciji):

1. Na spletni strani https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?lang=sl izberite Podprite pobudo >>

UTD drzavljanska pobuda podpis splet-1

2. Odpre sem vam spletni obrazec za vnos podpisa podpore, na katerem izberete državo (Slovenija).

UTD drzavljanska pobuda podpis splet-23. V spletni obrazec vnesete št. osebnega dokumenta (izberete lahko med osebno izkaznico ali potnim listom), ime, priimek, datum rojstva, kraj rojstva in državljanstvo. Na koncu obrazca obkljukajte dve okni, ki se nanašata na pravilnost podatkov in strinjanje z varstvom osebnih podatkov. Nato prepišite znake s slike v oknu pod sliko in zaključite oddajo podpisa podpore s klikom na Oddaj.

UTD drzavljanska pobuda podpis splet-3

4. Prikaže se vam okno s potrdilom o uspešno oddanemu podpisu podpore.

UTD drzavljanska pobuda podpis splet-4

Lepo vabljeni k oddaji podpisa podpore!

Dodatni viri in informacije:

http://basicincome2013.eu/ (Uradna spletna stran organizatorja evropske državljanske pobude za UTD)

http://basicincome2013.eu/ubi/counter/ (Števec oddanih podpisov spletne podpore)

http://youtu.be/lqXXO0GGNRI (3 minutni UTD promocijski video v angleščini)

http://zofijini.net/tag/utd/ (Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike Maribor, sekcija za preučevanje in promocijo UTD)

http://vajadelamojstra.blogspot.com/ Valerija Korošec: Precej natančna predstavitev Evropske državljanske pobude o UTD: namen, cilji in utemeljitev s pravnimi podlagami (Delovna verzija)

http://www.inovum.si/ubi/sl (Mednarodna konferenca "Univerzalni temeljni dohodek: za novo evropsko družbeno pogodbo")

http://chuppacadabra.com/aktualno/utd-v-sloveniji-in-skorajsnja-evropska-kampanja/ (UTD v Sloveniji in vse-evropska kampanja!)

http://www.aktivnidrzavljan.si/evropska-drzavljanska-pobuda-o-univerzalnem-temeljnem-dohodku/ (Aktiven državljan – evropska pobuda za UTD)

http://www.facebook.com/pages/Univerzalni-temeljni-dohodek/493981737287209?ref=ts&fref=ts (Facebook skupina za pobudo UTD v Sloveniji)

https://twitter.com/TemeljniDohodek (Twitter profil za pobudo UTD v Sloveniji)

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/?lg=sl (Evropska državljanska pobuda)

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Inštitut INePA Novice Začetek spletnega podpisovanja evropske državljanske pobude za Univerzalni temeljni dohodek
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS