Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language
Iskana beseda: Število rezultatov: 8
Oznaka: e-upravljanje Razvrsti

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru je organizirala dve predavanji na temo e-upravljanja in e-demokracije v sklopu projekta Družbena odgovornost 2013, katerih namen je bil predstaviti povezave med družbeno odgovornostjo in digitalno družbo. Predavanji sta izvedla Blaž Golob, direktor Centra za podporo e-upravljanju za JV Evropo in mag. Simon Delakorda, direktor Inštituta za elektronsko participacijo.

Lepo vabljeni k branju rednih mesečnih e-novic Inštituta za elektronsko participacijo, v katerih predstavljamo aktualno dogajanje na področju elektronske participacije, digitalne demokracije in politične informatike v povezavi z aktivnostmi inštituta. Spletna verzija novic je dostopna prek povezave aprilski e-mesečnik 2013.

Med 6. in 8. marcem je na Bledu v organizaciji Centra za podporo razvoju e-upravljanja (www.cegd.eu) potekala konferenca Renesansa za e-upravljanje, na kateri je 83 udeležencev iz 24 različnih držav na predavanjih in delavnicah govorilo o že obstoječih inovativnih rešitvah na različnih področjih e-upravljanja, posebno pozornost pa so namenili iskanju novih idej in rešitev. Obravnavali so vsebine, ki so se nanašale na računalništvo v oblaku, Digitalno agendo za Evropo, interoperatibilnost, večjezikove rešitve, primerljivo spremljanje razvoja storitev in uspešnosti politik e-uprave, vizije na področju strateških, pravnih in organizacijskih okvirov ter javno-zasebna partnerstva na področju eUpravljanja.

Tehnokratska e-uprava je rezultat vladnih politik na področju razvoja e-uprave, ki so bile usmerjene v organizacijo boljšega zagotavljanja storitev za državljane, manj pa v zagotavljanje njihovega vpliva na razvoj e-uprave (Misuraca 2007, 37), kar raziskovalci opisujejo kot informacijska uprava (Mayer-Schönberger in Lazer 2007, 5-9). Obeti e-uprave, da se bodo z zagotavljanjem spletnih storitev za državljane okrepili odzivnost, odgovornost, vključenost in dostopnost državnih ustanov (West 2005, 103), so v praksi omejeni na enosmerni elektronski dostop do informacij in komunikacijo prek elektronske pošte (Delakorda 2008a, 190).

55 držav, med njimi tudi članice EU in ZDA, je na svetovni konferenci o telekomunikacijah WCIT-12 zavrnilo podpis dogovora o spremembi mednarodnih telekomunikacijskih predpisov, ki po novem vključujejo resolucijo o mednarodnem upravljanju interneta.

FORSEE SWOT analysis of ICT related aspects and key trends in eGovernment in the Southeast European countries in the last 5 years shows that Human Capital is the major strength of the eGovernment development in the region, but e-Participation is very low.

Presentations, photos and videos from the e-Democracy Conference 2012 are available from the conference web site www.edemocracy.mk. For the third year in a row, beautiful Ohrid welcomed around 70 enthusiasts and supporters of the e-Democracy concept, among them representatives from Parliaments, Governments, Official Journals, international organizations, businesses, academics and NGOs including Institute for Electronic Participation (INePA).

Projekti

Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


Mreza-NVO-VID-tehnologije


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home