Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Vizualizacija spletnih razprav – projekt VIDI

  • PDF

Vizualizacija_Evropske-razpraveInštitut za elektronsko participacijo je uspešno zaključil dvoletno sodelovanje na evropskem projektu VIDI - Visualising the Impact of the legislation by analysing public DIscussions using statistical means.

Rezultat projekta so razvita statistična orodja za vizualizacijo spletnih razprav, ki omogočajo boljši pregled nad njihovim vsebinskim razvojem in podrobnejšo vsebinsko analizo prispevkov ter oblikovanje relevantnih zaključkov tako za javnost kot za odločevalce.

Vizualizacija razprav tako pripomore k lažjemu razumevanju kompleksnih javno-političnih tematik, o katerih aktivno razpravlja večje število uporabnikov svetovnega spleta. Hkrati prispeva k boljši analizi rezultatov procesov elektronske demokracije.

Eden izmed treh pilotnih primerov vizualizacije spletnih razprav je potekal v Sloveniji na primeru moderiranih spletnih razprav o volitvah v Evropski parlament in moderiranih spletnih posvetovanj s slovenskimi poslanci in poslankami v Evropskem parlamentu, ki se odvijajo na spletnem forumu Evropske razprave (www.evropske-razprave.si).

Nosilec projekta, ki je bil sofinanciran s strani Evropske komisije v okviru iniciative eParticipacija v obdobju 2009-2010, je bila Univerza v Karlsruheju. Na projektu sta sodelovala slovenska partnerja Inštitut Jožef Stefan (IJS) in Inštitut za elektronsko participacijo (INePA).

Več informacij o projektu VIDI:

Spletna stran projekta
Predstavitev in potek projekta
Končno poročilo o vizualizaciji spletnih razprav v Sloveniji

Projekti

Smart eDemocracy Against Fake News


Mreza-NVO-VID-tehnologije


Pametni glas NVOPametni glas NVO


European Citizens Crowdsourcing


Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS