Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Začetek projekta Active citizens take action

  • PDF

europe for citizensActive citizens take action (ACTA - english presentation) je mednarodni partnerski projekt, ki združuje 14 partnerskih organizacij iz 7 držav, aktivnih na področju mladine in interneta. Namen projekta je, da bi mladi državljani in državljanke iz različnih evropskih držav raziskovali in razpravljali o ureditvi interneta, posebej na področju avtorskih pravic, elektronske participacije, piratstva in varovanja zasebnosti ter o učinkovitosti in etiki gibanja Anonymous.

Projekt želi analizirati vključenost civilne družbe v procese odločanja na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju, ko se je sprejemala ACTA in ko se sprejemajo ostali dokumenti, povezani z regulacijo Interneta, in se naučiti oz. izmenjati dobre prakse, kako vplivati na politike in zakonodajo, ki jo sprejemajo nacionalni in Evropski parlament. Prav tako pa želi spodbuditi aktivnosti, razprave in refleksijo o evropskem državljanstvu in demokratičnih procesih.

Projekt je ambiciozen in želi opolnomočiti državljane in državljanke, da se bodo polno vključili v demokratične procese v EU tudi s pomočjo interneta. Tako bo vzpostavljena interakcije med državljani in državljankami ter civilno družbo v vseh sodelujočih državah in spodbujene razprave, dialog in izmenjava mnenj z odločevalci na vseh ravneh, lokalnem, nacionalnem in EU nivoju.

V okviru projekta bodo partnerji organizirali dva mednarodna dogodka v Ljubljani (november 2012) in v Mariboru (marec 2013), na katerih bo sodelovalo več kot 120 udeležencev in udeleženk iz vseh partnerskih organizacij; najmanj 10 javnih razprav v različnih državah in okoljih; tri spletna posvetovanja, postavili projektno domačo stran in ostala internetna komunikacijska orodja; pripravili publikacija s prispevki vseh partnerskih organizacij o obravnavanih vsebinah in DVD z video prispevki o dogodkih.

Projektne aktivnosti tako pripravljajo udeležence in udeleženke, da pridobijo znanja, informacije in veščine o različnih načinih, kako lahko državljani ni državljanke skozi vrsto javnih diskusij in akcij sodelujemo v demokratičnih procesih na različnih nivojih in prispevamo k oblikovanju okolja, v katerem živimo.

Projekt podpira Evropska unija, Evropa za državljane, Akcija 2, Aktivna civilna družba v Evropi in ga vodi Za in proti, zavod za kulturo dialoga iz Slovenije.

Partnerji:
Slovenija: INePA - Inštitut za elektronsko participacijo, Studio 12, Dobrodelni klub Leo klub Murska Sobota, Društvo uporabnikov Linuxa Slovenija, Klub evropskih študentov, Zavod za študentske kulturne dejavnosti študentske organizacije.

Hrvaška: Splitska debatna unija in HERMES - Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evolucijo sporazumevanja.

Portugalska: Sociedade de Debates da Universidade do Porto.

Makedonija: Metamorphosis - Foundation for Internet and Society.

Romunija: ARDOR Muntenia

Litva: Educational Debate Centre.

Latvija: Riga Student Association.

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS