Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Na Ljubljana forumu 2012 o transformaciji mest za digitalno prihodnost

  • PDF

Ljubljana-Forum-INePANa Ljubljanskem gradu je 20. in 21. septembra 2012 že drugič potekala razvojna konferenca Ljubljana Forum 2012 o prihodnosti mest na temo energetske učinkovitosti in stalne povezanosti, na kateri je sodeloval tudi Inštitut za elektronsko participacijo. Namen konference je bil predstaviti svetovne izzive in modele evropskega trajnostnega razvoja ter podporne finančne mehanizme.

Ljubljana forum 2012 je bil zasnovan interaktivno. Z namenom vključevanja širše javnosti v oblikovanje vsebin in vizije pametnih mest je bila vzpostavljena spletna skupnost 2.0 s pomočjo neposrednega video prenosa in spletne klepetalnice (na povezavi), Facebooka  ter Twitterja oz. #LjubljanaForum.

Namen konference Ljubljana Forum je bil predstaviti, omogočiti in spodbuditi dobre razvojne prakse urbanih regij Jugovzhodne Evrope. Vzporedni cilj konference je bil spodbuditi konkretno sodelovanje v regiji na temo energetske učinkovitosti in podpreti projekte finančne perspektive EU2007-2013 & 2013-2020. Na konferenci so številni ugledni govorci predstavili svoje poglede in sugestije na pomembnost energetske učinkovitosti in razvoja urbanih regij.

Med eminentnimi govorci konference Ljubljana Forum 2012 je globalne trende metropol podal futurolog g. Jerome C. Glenn, direktor Milenijskega projekta. Dobro prakso razvojnih projektov mest so predstavili župani nekaterih Evropskih prestolnic, vključno z gostiteljem županom Ljubljane g. Zoranom Jankovićem. G. Stane Merše, Center za energetsko učinkovitost, IJS pa je predstavil Strategijo energetske učinkovitosti Ljubljana 2050. O transformaciji mest za digitalno prihodnost na primeru Mestne občine Ljubljana je govorila ga. Ana Seliškar, vodja oddelka za IT Mestne občine Ljubljana. Področje finančnih spodbud in konkretnih inštrumentov je predstavil g. Anton Rop, podpredsednik EIB. Vpogled v trajnostni razvoj mest pa sta podala ga. Barbara Haering, Evropa 2030, Econcept & ETH University Zurich in g. Ibon Zugasti, predsednik European Regional Foresight College. G. Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana, je predstavil Ljubljanski mestni razvojni načrt/ Metropolitanska regija in Podonavska strategija.

G. Simon Delakorda z Inštituta za elektronsko participacijo je moderiral razpravni sklop z naslovom "Povezane mestne storitve za vedno povezano generacijo". Sodelovali so ga. Ana Seliškar iz Mestne občine Ljubljana s prispevkom "City Transformation for Digital Future, The case of City of Ljubljana", g. Alexander Prosser z Univerze na Dunaju s prispevkom "eGovernance of Metropolis" in g. Michaël Van Cutsem z inštituta Destree s prispevkom "Online foresight in Wallonia".

Več o konferenci in programu na spletni strani Ljubljana Forum 2012.

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS