Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Politična informatika: e-participacija nevladnih organizacij pri oblikovanju politik

  • PDF

Inštitut za elektronsko participacijo je predstavil vabljeno predavanje "Political informatics: which e-participation for NGOs?" na panelu "New Technologies and Participation: A Cure or a Pretext?", ki je potekal v Skopju, julija 2012, v okviru regionalne delavnice “Partners or Foes? Exchange of Good Practices in Monitoring of Government Policies and Processes in Enlargement Countries”.

Izhodiščna vprašanja panela "New Technologies and Participation: A Cure or a Pretext?" so bila naslednja:
- Kako so informacijske tehnologije prispevale h kvaliteti komunikacije in posvetovalnim postopkom pri vzpostavljanju partnerstev med vlado in civilno družbo?
- Katere so dobre in slabe prakse?
- Kako lahko informacijske tehnologije smiselno prispevajo k pristnemu dialogu med vlado in civilno družbo?

Mag. Simon Delakorda z Inštituta za elektronsko participacijo je uvodoma predstavil konceptualna razmerja med modeli demokracije in orodji elektronske demokracije s poudarkom na dobrih praksah e-peticij in e-posvetovanj v Sloveniji in v svetu ter njihovih omejitve v civilnem dialogu. V zaključku je izpostavil obstoječe in prihodnje trende na področju e-participacije, izzive na področju južne in vzhodne Evrope ter potrebe in vlogo nevladnih organizacij pri naslavljanju demokratičnih tveganj digitalne družbe (politična informatika).

Na dogodku, katerega so organizirali Macedonian Center for International Cooperation (MCIC), CNVOS in Balkan Civil Society Development Network, je sodelovalo 40 udeležencev civilne družbe, vladnih in mednarodnih institucij in mednarodnih organizacij. Dogodek je potekal v luči aktualnih izzivov civilnega dialoga in predlogov novih oblik sodelovanja med civilno družbo in ostalimi partnerji (vladami in mednarodnimi organizacijami).

Zaključek regionalna delavnice je bil, da je udejstvovanje civilne družbe potrebno za dejansko partnerstvo in vključevanje v oblikovanje politik ter postopke sprejemanja odločitev.

Več informacij:
Delakorda, Simon. 2012. Political informatics: which e-participation for NGOs? Conference Partners or Foes? (pdf) Exchange of Good Practices in Monitoring of Government Policies and Processes in Enlargement Countries. Skopje, Republika Makedonija, 4. julij 2012.

Spletna stran konference Good Practices in Monitoring of Government Policies and Processes in Enlargement Countries Presented for Sustainable Partnerships with Real Citizens Engagement

Arhiv predavanj s konference

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS