Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Internet je po mnenju mladih najkoristnejši medij

  • PDF

DSC 0053Ob zaključku mednarodne raziskave o mladih in medijih, ki jo je za Slovenijo izvajal Inštitut za elektronsko participacijo, smo spregovorili z Matijo Stepišnikom (predsednikom Društvo novinarjev Slovenije), Teo Jarc (predsednico MSS), Petro Kocjan (direktorico Zavod Ypsilon) in Matejo Leban (novinarko RTV Slovenija). Več o raziskavi dosptopno na: http://seeyouthmedia.org/

Mladi od medijev najbolj pogosto uporabljajo internet
(Vir: STA, G. B.)

Podatki raziskave Mladi in mediji, izvedene v 11 državah jugovzhodne Evrope, kažejo, da mladi od medijev najpogosteje uporabljajo internet, a mu tudi najmanj zaupajo. Po mnenju udeležencev razprave, ki jo je po predstavitvi raziskave pripravil Inštitut za elektronsko participacijo, je treba mlade medijsko aktivirati in jih spodbujati h kritičnosti. Po podatkih iz raziskave, ki so jo izvajale nevladne organizacije, je tako v Sloveniji kot v drugih državah internet najbolj koristen medij pri vsakodnevnih aktivnostih mladih na mnogih področjih, med drugim na področju izobraževanja, zabave, informiranja in komuniciranja. Spletne novice dnevno bere 64 odstotkov mladih, tisk pa 24 odstotkov mladih, devet odstotkov mladih iz raziskave ni nikoli bralo časopisa, je predstavila Mateja Delakorda iz Inštituta za elektronsko participacijo. Po njenih besedah internet mladi uporabljajo za družbene interakcije, za delo v povezavi z izobraževanjem in kariero ter za politično aktivnost. Velika večina mladih v Sloveniji (98 odstotkov) uporablja družbena omrežja, okoli polovica mladih je že podpisala spletno peticijo, nekoliko manj kot polovica je na spletu že izrazila svoje mnenje, nekoliko manj kot petina pa jih je na spletu pisala blog.

Tako kot v regiji jugovzhodne Evrope so mladi tudi pri nas na spletu najbolj prisotni pri vsebinah s področja zabave, najmanj pa s področja politike. Po ugotovitvah raziskave mladi informacije tradicionalnih medijev dojemajo kot nekoliko bolj zanesljive in točne v primerjavi z informacijami na internetu, kot najmanj zanesljive pa dojemajo informacije na družbenih omrežjih. Kot najbolj zaupanja vreden medij so mladi označili radio. Nekoliko manj kot desetina mladih meni, da so informacije v medijih popolnoma resnične, več kot polovica pa jih meni, da so novice v medijih propagandno-politično zasnovane, je še pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 16.800 mladih, ki so stari od 15 do 30 let. Med njimi je bilo okoli 1400 mladih iz Slovenije, v raziskavo pa so vključili tudi medijske in mladinske organizacije. Kot je pojasnil predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik, je eno ključnih razvojnih vprašanj, ki si jih postavljajo medijska uredništva po svetu, kako pritegniti mlade. Stepišnik opaža, da je pri mladih premalo kritične selekcije, kateri mediji ponujajo dejansko neko poglobljeno analizo in uvid v družbene procese in kateri prinašajo instantne zgodbe. Po Stepišnikovih besedah bi bilo treba mlade opismeniti, da bodo znali prepoznati medijsko kakovost, hkrati pa bi bilo treba mlade tudi spodbuditi, da postanejo aktivni soudeleženci medijskega prostora. Ob tem novinarka informativne oddaje za mlade in otroke Infodrom na Radioteleviziji Slovenija Mateja Leban pojasnjuje, da želijo s svojo oddajo vzgajati mlade, da postanejo aktivnejši državljani, da jih začenja vsaj malo zanimati politika. Prav tako pa ne poročajo samo o negativnih temah, v katerih se sicer pojavljajo mladi, ampak v vsaki oddaji prikažejo tudi pozitivno zgodbo iz sveta mladih, je dejala Lebanova. Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc meni, da se raven kritičnosti med mladimi dviguje. Mladi po njenih besedah delajo veliko stvari, a jih včasih pozabijo sporočiti medijem, mladinske organizacije pa bi se morale potruditi in o tem redno obveščati medije. Odgovornost pa je, kot pravi, tudi na strani odločevalcev in medijev, da imajo posluh za mlade.

 

 

 

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS