Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Sodeluj v spletni anketi o mladih, medijih in internetu

  • PDF

Mladi-medijiInštitut za elektronsko participacijo vljudno vabi vse mlade (15 do 30 let), da izpolnijo spletno anketo na tej povezavi in jo delijo z drugimi. Anketa je anonimna, sestavljena je iz 14 vsebinskih vprašanj zaprtega tipa in 5 demografskih vprašanj, odgovarjanje nanjo pa vzame manj kot 10 minut časa. Odgovori bodo uporabljeni v raziskovalne namene projekta Mladi in mediji, v katerega bo vključeno mnenje okrog 15 tisoč predstavnikov mladinske populacije v Jugovzhodni Evropi.

Cilj projekta je identificirati medijsko reprezentacijo mladih, dojemanje mladih in odnos do njih, prav tako je cilj ugotoviti, katere mladinske vsebine zaznavajo kot pomembne mladi, katere pa mediji in družba. Raziskavo podpira Open Society Fundation in jo izvaja 11 držav (Makedonija, Srbija, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Albanija, Kosovo, Bolgarija, Grčija, Turčija, Hrvaška in Slovenija), izsledki pa bodo pomenili prvo primerjalno analizo stanja v Jugovzhodni Evropi. Nosilec projekta je Metamorphosis Foundation iz Makedonije.

Za države projektnega konzorcija je značilna pomanjkljiva ali nezadostna prisotnost mladih in mladinskih problematik v medijih, kjer ti nimajo izdelanega mladinskega programa, mladim ne namenjajo posebne uredniške politike ter ne pokrivajo mladinskih dogodkov. Posledično so mladi izključeni iz javnega diskurza in soustvarjanja družbenega razvoja. Prav tako je za države projektnega konzorcija značilna relativno visoka uporaba interneta (od 46 % do 71 %, izjema je Kosovo z 21 %). V porastu so nove medijske oblike, k uporabi katerih so še posebej naklonjeni mladi kot ključni uporabniki interneta. Teme, o katerih razpravljajo mladi, se pojavljajo predvsem na družbenih omrežjih in ne v tradicionalnih medijih.

Rezultati raziskave bodo javno dostopni (spletna stran še v izdelavi).

Projekti

Smart eDemocracy Against Fake News


Mreza-NVO-VID-tehnologije


Pametni glas NVOPametni glas NVO


European Citizens Crowdsourcing


Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS