Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Predsedniška kampanja na spletu zamujena priložnost

  • PDF

INePA_tvslo_volitveNa večer volitev presednika Republike Slovenije je Inštitut za elektronsko participacijo prispeval komentar za oddajo Volitve 2012: Volilni večer na TV Slovenija 1 s sporočilom, da so družbena omrežja predstavljala podaljšek političnega marketinga, ki volivce razume kot potrošnike.

Spletna družbena omrežja niso imela učinka na volilne rezultate in so predvsem igrala vlogo podaljška volilne kampanje, ki se je odvijala na terenu in v klasičnih medijih.

Z vsebinskega vidika je bilo največ informacij namenjenih samo-promociji kandidatov prek dogodkov in političnih stališč, zelo malo je bilo medsebojnega naslavljanja med kandidati oz. neposrednih političnih soočenj prek spletnih družbenih omrežij.

Z vidika demokratična funkcije volilne kampanje je bilo zelo malo odzivnosti na komentarje in predloge državljanov, kandidati so prek spletnih strani sicer vabili volivce k posredovanju predlogov in mnenj, vendar ta niso bila obljavljena oz. odzivi kandidatov nanje niso bili razvidni.

Z vidika krepitve zaupanja v predstavniški model demokracije je bila predsedniška kampanja prek spleta zamujena priložnost, kar se je pokazalo tudi v nizki volilni udeležbi. Kandidata drugega kroga bosta zato morala pridobiti večje zaupanje volivcev tudi prek družbenih omrežij na spletu.

Posnetek vklopa v živo (od 27:58 dalje)

Projekti

Smart eDemocracy Against Fake News


Mreza-NVO-VID-tehnologije


Pametni glas NVOPametni glas NVO


European Citizens Crowdsourcing


Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS