Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Ali bi e-glasovanje spremenilo izid na referendumu o družinskem zakoniku?

  • PDF

e-voting Na pobudo časnika Večer smo komentirali vprašanje, ali bi e-glasovanje spremenilo rezultat na referendumu o družinskem zakoniku:

Glede na izkušnje z internetnimi volitvami v Estoniji (v komentarju uporabljamo sopomenko e-volitve na daljavo) možnost e-glasovanja na referendumu ne bi spremenila rezultatov glasovanja. Možnost e-volitev na daljavo v Estoniji v veliki večini uporabljajo tisti volivci, ki se že tradicionalno udeležujejo volitev. Segment volivcev, ki glasuje elektronsko, se sicer povečuje z vsakimi e-volitvami in se vse bolj porazdeljuje po različnih starostnih skupinah. Mladi tako postajajo vse manj nadreprezentirana skupina e-volivcev.

Tehnologija e-volitev na daljavo je glede na primerjalno analizo Evropskega univerzitetnega inštituta povečala udeležbo na estonskih lokalnih volitvah leta 2009 za 2,6% in ni vplivala na porazdelitev glasov po političnih strankah in kandidatih. Prav tako je bila ugotovljena enakomerna porazdelitev med volivci, ki so glasovali na daljavo v mestih ali na podeželju. Ne glede na to pa se postavlja vprašanje, ali je estonski primer relevanten za Slovenijo in ali bi logika e-glasovanja na referendumu, pri katerem je v ospredje postavljeno odločanje o vsebini, veljala tudi za logiko e-glasovanja na parlamentarnih volitvah, na katerih se odloča predvsem o političnih strankah in kandidatih.

Tradicionalno levi volilni okraji zavrnili zakonik. Večer, 27. marec 2012.

Vir slike: http://www.valimised.ee/internet_eng.html (Estonska volilna komisija)

Projekti

Smart eDemocracy Against Fake News


Mreza-NVO-VID-tehnologije


Pametni glas NVOPametni glas NVO


European Citizens Crowdsourcing


Dnevi-VID-2015-informacijska-druzba


e-participacija-evropska-unija


Evropska drzavljanska pobuda


puzzled by policy


Ljudski protesti na svetovnem spletu

E-novice INePA

Arhiv Novic >>

Kontakt

Naslov: Povšetova ulica 37, 1000 Ljubljana
Tel: (+386) 41 365 529
E-pošta: info@inepa.si

Uspešne prakse

Državljanski forum Evropske razprave
e-participacija.si
predsedovanje.si

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS