Zavod Inštitut za elektronsko participacijo - INePA

Slovensko
English language

Nevladne organizacije in k državljanom usmerjena e-uprava

  • PDF

renesansa_INePA_2Med 6. in 8. marcem je na Bledu potekala konferenca Renesansa za e-upravljanje, ki je naslovila inovativne pristope v javnih storitvah za državljane, krepitvi družbene blaginje in povečevanju gospodarske konkurenčnosti v Srednji in vzhodni Evropi, katere spodbuja vse hitrejši razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

80 udeležencev iz 24 držav je v okviru predavanj in interaktivnih delavnic obravnavalo vsebine, ki so se nanašale na računalništvo v oblaku, Digitalno agendo za Evropo, interoperatibilnost, večjezikove rešitve, primerljivo spremljanje razvoja storitev in uspešnosti politik e-uprave, vizije na področju strateških, pravnih in organizacijskih okvirov ter javno-zasebna partnerstva na področju e-upravljanja.

Na konferenci je bila posebne pozornosti deležna okrogla miza z naslovom „Response to challenges by eGovernance leaders“, na kateri so sodelovali g. Vujica Lazović, podpredsenik Republike Črne Gore, g. Damir Mašić, minister za izobraževanje in znanost Federacije Bosne in Hercegovine, ga. Dona Scola, namestnica ministra za informacijske tehnologije in komunikacije Republike Moldavije, g. Niels Soelberg, podpredsednik podjetja Microsoft, g. Simon Delakorda, direktor Inštituta za elektronsko participacijo in g. Tine Poštuvan, predstavnik podjetja 2ndSight.

V razgibanimi razpravi so bili med drugimi izpostavljeni omejeni demokratični učinki s strani državnih uprav vzpostavljenih storitev na področju e-demokracije ter porast elektronske participacije državljanov izven tradicionalnih demokratičnih institucij, kot se je zgodila na primeru Wikileaks in ACTA. Poudarjena je bila potreba po nadaljnjem razvoju demokratičnih institucij v smeri večje digitalne preglednosti, odprtosti in vključenosti zainteresiranih javnosti. V teh procesih so bile kot pomemben deležnik prepoznane nevladne organizacije ter njihova vloga in projekti pri krepitvi k državljanom usmerjene e-uprave.

Več informacij o konferenci Renesansa za e-upravljanje, katero je organiziral Center za podporo razvoju e-upravljanja v južni in vzhodni Evropi (CeGD) v sodelovanju s podjetjem Microsoft, je dostopnih prek povezave http://www.cegd.eu/renaissance_for_eGovernance_2012.

O nas

Prispevamo k razvoju demokracije in sodelovanju javnosti z družbeno inovativno uporabo interneta. Zavod INePA (Inštitut za elektronsko participacijo) je prva profesionalna nevladna organizacija na področju razvoja demokracije in sodelovanja javnosti s pomočjo novih spletnih tehnologij. Inštitut deluje kot strokovni vir znanja, informacij in izkušenj ter kot priznana referenca za uspešno izvajanje kompleksnih partnerskih projektov na področju e-participacije in e-demokracije.

Spremljaj nas

Navigacija: Home
Komentarje omogoča aplikacija DISQUS